Uhajanje iz Intel predlaga novo zasnovo vtičnice za Intel LGA 1700 in LGA 1800 za Alder Lake in procesorje naslednje generacije

Igorjev laboratorij je razkril vtičnico Intel LGA 1700 in LGA 1800, ki je namenjena Intelovim procesorjem naslednje generacije, vključno s prihodnjo linijo namiznih računalnikov Alder Lake. Vtičnica bo podpirala vsaj dve generaciji CPU-jev, z možnostjo razširitve za naslednjo generacijo.

Intel je trdo delal, pripravljen je razkriti novo generacijo CPE-jev in novo vtičnico, saj se svet ustali s 14-nm CPU-jem, ki je Intel-ov namizni CPU-je 11. generacije Rocket Lake-S. V ta namen je bila pred kratkim objavljena slika pokrovov vtičnice CPU, ki razkrivajo bližajoči se LGA18XX.

Znani uhajalec strojne opreme je delil posneto sliko. Na nalepkah na pokrovu CPE je izrecno navedeno, da je združljiv z vtičnicami LGA18XX in LGA17XX. V primeru prvega je precej očitno, da se ime nanaša na vtičnico LGA1800, ki bo predstavljena z Intelovimi namizni procesorji Alder Lake-S 12. generacije.Pokrov vtičnice Intel LGA 1700 in LGA 1800 je zdrsnil prejšnji teden in razkril eno zanimivo lastnost: pokrov je vseboval oznake za vtičnice LGA 1700 in LGA 1800. Podnožje LGA 1700 bo podpiralo dve generaciji procesorjev: Alder Lake in Raptor Lake. Pojma pa nimamo, čemu je namenjen LGA 1800. Lahko bi bil specifičen za platformo Xeon-W ali pa bi bil zgrajen za prve 7nm procesorje, ki se pričakujejo leta 2023 z Meteor Lakeom, čeprav so to le špekulacije.

Alder Lake nastaja z mislijo na zmogljivost, pravi Intel. Raja Koduri, višji podpredsednik, glavni arhitekt in generalni direktor za arhitekturo, grafiko in programsko opremo, je avgusta na Intelovem dnevu arhitekture razkril, da 'razmišljamo o razširitvi naše hibridne arhitekture s poudarkom na zmogljivosti.' Kot pravi Koduri, bo Alder Lake zmešal neznano število hitrih jeder CPU Golden Cove z enako neznanim številom jeder Gracemont z nizko porabo energije, z večjim poudarkom na zmogljivosti.

Pričakuje se, da bo Alder Lake dvakrat hitrejši od obstoječih modelov Rocket Lake glede hitrosti, pri čemer nekateri mobilni procesorji za dosego tega zahtevajo manj energije kot modeli Tiger Lake. Zdaj je Tom že navedel te trditve v prejšnjem videoposnetku izpred nekaj mesecev, vendar 'velika' jedra Alder Lake, ki uporabljajo arhitekturo Golden Cove, zagotavljajo do 20 % boljšo enonitno zmogljivost kot Tiger Lake, medtem ko 'mala' ” jedra, ki uporabljajo arhitekturo Gracemont, bodo delovala kot jedra Skylake z nizko frekvenco z izboljšanimi nabori navodil in onemogočenim hiper-nitnim prevajanjem.

Ker se lahko štiri majhna jedra prilegajo istemu prostoru kot eno veliko jedro, bi se morala izboljšati zmogljivost na prostor za matrice in na vat. Vtičnica LGA 1700 bo predstavljena na platformi Alder Lake, ki naj bi trajala vsaj nekaj let. Podprt je tudi DDR5, standard PCIe 5.0 pa bo na voljo samo za polne reže PCIe, ne za reže M.2.

Potrebovali boste nov procesor Alder Lake, novo matično ploščo, verjetno nov pomnilnik in morda celo nov, hitrejši SSD, namenjen hitrejši arhitekturi PCI Express 5.0, če želite pravilno vlagati v Alder Lake. Edini način, kako upravičiti tako velik izdatek, je, če ga spremlja povečanje zmogljivosti, kar Intel vsaj na papirju obljublja. Morali bomo počakati in videti, ali je bilo vse vredno.

OznakeSTARSKO JEZERO RAČUNALNIK DESIGN LEAK pripomočki intel