Majhna zgodba o SpaceXu in o tem, kako so bili na fronti Evolution

Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) je zahodni proizvajalec vesoljske industrije in organizacija uprave za vesoljski promet s sedežem v Hawthornu v Kaliforniji. Leta 2002 ga je ustanovil Elon Musk, da bi zmanjšal stroške vesoljskega prevoza, da bi okrepil kolonizacijo Marsa. SpaceX izdela dispečerski vozili Falcon 9 in Falcon Heavy, nekaj raketnih motorjev, tovor Dragon ter ekipna vesoljska plovila in satelite Starlink.

Dosežki SpaceXa vključujejo primarno tajno financirano raketo na tekoče gorivo za prihod v krog (Falcon 1 iz leta 2008), glavno podjetje v zasebni lasti za učinkovito odpremo, kroženje in rekuperacijo vesoljskega plovila (Dragon leta 2010), glavno podjetje v zasebni lasti za pošlje vesoljsko plovilo na Mednarodno vesoljsko postajo (Dragon leta 2012), glavni vertikalni vzlet in vertikalni pogon, ki prispe za orbitalno raketo (Falcon 9 vsakega leta 2015), prva ponovna uporaba orbitalne rakete (Falcon 9 iz leta 2017) , in primarno podjetje v zasebni lasti za pošiljanje vesoljskih popotnikov v krog in na Mednarodno vesoljsko postajo (misije SpaceX Crew Dragon Demo-2 in SpaceX Crew-1 leta 2020). SpaceX je več kot 100-krat preletel in preletel razporeditev raket Falcon 9.

SpaceX gradi ogromno spletno satelitsko nebeško telo z imenom Starlink. Januarja 2020 se je nebeško telo Starlink spremenilo v največjo skupino satelitskih zvezd na planetu. SpaceX prav tako ustvarja Starship, skrivno financiran zelo tehten okvir za pošiljanje dvigal za medplanetarne vesoljske polete. Načrtuje se, da se bo Starship, ko bo začel delovati, spremenil v bistveno orbitalno vozilo SpaceX, ki bo nadomestilo sedanjo armado Falcon 9, Falcon Heavy in Dragon. Starship bo v celoti ponovno uporabljiv in bo imel ob predstavitvi najvišjo mejo nosilnosti od vseh orbitalnih raket, rezerviranih za sredino leta 2020.Nasin hrepeneči cilj pristanka vesoljskih popotnikov nazaj na Luno do leta 2024 je v gibanju, saj nova organizacija preučuje urnike in načrte porabe, vendar se zdi, da je dejansko osredotočena na uporabo javno-zasebnih združenj za pripravo na kateri koli točki. doseže ta cilj. Ta prva misija Griffin, poleg prejšnjega urejenega pristanka Peregrine, je pomembna za NASA-in program Commercial Lunar Payload Services (CLPS), ki je iskal sostorilce na zasebnem območju za izdelavo in posredovanje lunarnih pristajalnikov z NASA kot eno stranko.